У Черкасах створили мінітанк-робот: стріляє, підвозить боєприпаси, евакуює поранених

І стріляє, і підвозить боєкомплект та харчі, і мінує територію, і евакуюює з поля бою поранених. У Черкасах створили багатофункціональний мінітанк-робот.

Про це повідомив журналіст «City News»

Багатофункціональний мінітанк-дрон на дистанційному керуванні створили черкаські майстри. Бойовий гусеничний робот може доправляти на «нуль» боєприпаси, провізію, воду, вивозити з поля бою вбитих чи поранених бійців. А за потреби може швидко перетворитись на мобільну вогневу точку. Оператор може дистанційно вести вогонь із танкового кулемета, встановленого на дроні.

Від повербанків зі старих електроних сигарет, до танка

Те, що бойовий робот – може бути незамінним помічником українських захисників на лінії фронту, автор цих рядків переконався на власні очі.

Машину створили черкаські умільці, які ще зовсім недавно робили для армії повербанки зі старих електронних сигарети, що вийшли з ладу.

Хоч малий, але завзятий

Творці машини випробовували своє дітище на одному із полігонів Черкащини.

Робот, по-суті, металічна платформа на гусеничному ході, з легкістю пересувався по пересіченій поверхні, з вантажем і без нього. Сам бачив, як оператор вів дрон, на якому катався по полю один із творців машини, демонструючи те, що за допомогою робота можна евакуювати з поля бою поранених чи транспортувати тіла полеглих воїнів.

Ще більше здивувало те, як за лічені хвилини  платформа перетворювалась на мобільну вогневу точку оснащену танковим кулеметом.

Під управлінням оператора робот маневрував полігоном і  впевнено розстрілював мішені.

Танка-робота навчили мінувати

Нещодано про цей мінітанк-робот написали і колеги зі «Суспільного».

За словами конструкторів, їм вже вдалось налагодити у Черкасах виробництво наземних дронів з допомогою яких можна заміновувати територію, підвозити боєкомплекти, вивозити поранених. Машини мають високу прохідність. До вже описаних функцій гусеничного робота конструктори додали ще одну. Завдяки розробленомуц модульному мінеру бойова машина тепер здатна встановлювати міни.

Везе стільки ж скільки важить сам

За словами винахідників, мінітанк-робот при вазі 200 кг може перевозити вантаж такої ж ваги, а з причепом ще стільки ж.

Максимальна швидкість робота складає десять кілометрів на годину. Проте рекомендована – сім.

Нове – забуте старе

Бойові гусеничні роботи – не новина. Мінітанки керовані дистанційно ще перед другою світовою війною розробляли у нацистській Німеччині, радянському союзі і інших країнах світу.

Німецький мінітанк «Голіаф» застосовувався для боротьби з танками супротивника, проте безуспішно. Однак досить успішно фашисти використовували цей танк-«камікадзе» проти учасників Варшаського повстання 1944 року. Дистанційно керовані «голіафи» пробивали проломи у вуличних барикадах, що їх на вулицях Варшави будували польські повстанці. Цей факт навіть показали у польському фільмі «Канал», присвяченому подіям і героям Варшавського повстання.  

Володимир Лимаренко-Полянський Фото «Суспільного» і з Інтернет

Читати за темою: Повербанки з електронних сигарет для ЗСУ роблять у Черкасах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *