Канівчани на «зелені» святки відроджували народні звичаї

20 червня у селі Межиріч на Канівщині відзначали «Зелену толоку». Долучились до народно-обрядового гуляння гості не тільки з Канівської громади, а й з інших куточків Черкащини. Працівники відділу культури влаштували справді видовищне свято.

Розважали гостей: ансамбль «Лілея», вокальний колектив «Надвечір’я», народний аматорський хор ім. І. Коваленка «Кобзарева криниця», колектив української пісні «Дніпрова веселка» та хореографічний колектив «Калинонька».

Окрім концертної програми, усім присутнім незаміжнім дівчатам роздавали спеціально спечений до цього дня коровай. Як вважається, його засушені шматочки треба берегти аж до весілля, замішуючи потім у тісто для весільного короваю, щоб вони принесли у молоду сім’ю благополуччя і любов. Також гості прикрашали «Тополю», в ролі якої була незаміжня дівчина – перша красуня у громаді, і побачили обрядовий «кривий танець», яким наші предки піднімали настрій та пробуджували енергію.

Не обійшлася «Зелена толока» і без кулінарних шедеврів та виставки декоративно-ужиткового мистецтва, а всі бажаючі змогли взяти участь у майстер-класі з гончарства.

«Зелена толока» вдалася на славу, і головне ˗ вселила надію в те, що, як в природі, так і в житті суспільства і кожного з нас з часом все погане минає, а добре відроджується і повертається на своє місце.

Джерело: http://kaniv-rada.gov.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *