Оригінальну мистецьку техніку показав у Черкасах харківський художник

Традиційне щорічне мистецьке дійство – «Різдвяна виставка», що відкрилась 3 січня, поєднала твори черкаських художників та митців, яких з рідних міст вигнала війна.

Про особливості і колорит цьогорічної «Різдвяної виставки» журналіст «City News» поспілкувався з заступницею директора Черкаського обласного краєзнавчого музею Світланою Савісько.

– Нині у обласному художньому музеї проходить «Різдвяна виставка», яка триватиме до 22 січня. Через війну цьогоріч її проводити не планували, проте все ж таки відкрили за ініціативою Черкаської обласної організації національної спілки художників України, яку очолює Роман Кравчук. На виставці окрім робіт черкаських художників представлені  твори митців з числа внутрішньо переміщених осіб.

– І який лейтмотив цьогорічної виставки?

– Мистецтво – доля вільних людей. І сьогодні, коли Україна воює за волю і незалежність, для нас, українців вкрай важливо відчувати себе та бути вільними людьми. І мистецтво спонукає до цього. На виставці, що відкрилась 3 січня представлено понад тридцять творів. Це графіка, живопис, натюрморти. Усі вони  присвячені Різдву Христовому та українським традиціям, пов’язаним із цим великим християнським святом.

Чим, на Вашу думку, цьогорічна виставка особлива?

– Різдвяна виставка не обмежилась лише творами образотворчого мистецтва. Частина представлених робіт – твори декоративно-прикладного мистецтва. Це текстиль, кераміка. Кераміку представила майстриня Ольга Отнякіна-Берднік, текстиль – Лариса Шейх та заслужена художниця України Олександра Теліженко.

– Усі троє черкащанки. А кого можете назвати з переселенців?

– На увагу заслуговують не лише роботи черкаських митців, але й переселенців. Наприклад, дуже цікавою є дерев’яна мозаїка харківського художника Олега Вінниченка (псевдонім Вінницький). Вона виконана у оригінальній техніці, де присутня гра дерева з різними кольорами. Його твори – це поєднання різьблення по дереву з аплікацією, тобто додаванням різних розфарбованих деталей з дерева чи інших матеріалів. У найближчий час плануємо підготувати його персональну виставку.

– Чи є серед представлених творів такі, які Вас вразили?

– Дуже гарна робота заслуженої художниці України Надії Нікіфорової, що присвячена Різдву. У ній спостерігається певна ностальгія по дитинству: діти на вулиці, санчата, снігові кулі. Це така, я б сказала, душевна ностальгія, яка зачіпає водночас і автора і глядачів.

Фото Черкаського обласного художнього музею

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *