На Черкащину насуваються холод, дощі з мокрим снігом та грози

Після аномально теплої погоди на Черкащині вдарить мороз до «мінус» 5 по Цельсію, а також пройдуть холодні дощі з грозами у перемішку з мокрим снігом.

Якою буде погода у найближчі кілька днів у мережі «Фейсбук» написав директор обласного Гідрометеоцентру Віталій Постригань:

– На цьому тижні березень 2023 порадував нас справжнім весняним теплом. Середньодобова температура повітря вже становить 8-11º тепла, ПЕРЕВИЩУЄ КЛІМАТИЧНУ норму на 6-8º та відповідає середині КВІТНЯ. Завдяки надходженню теплого повітря із узбережжя Середземного моря та сонячній погоді ТРИ ДНІ поспіль у нашому регіоні температурні максимуми сягали 18-20º тепла. Тривалість та інтенсивність такого АНОМАЛЬНОГО ТЕПЛА вже ДОЗВОЛЯЄ розглядати закінчення опалювального періоду, але на черзі погодні зміни. Весняне загострення температурних контрастів робить свою справу. Атлантичні циклони починають проникати вглиб континенту, що в подальшому зумовить часту і значну зміну погодних характеристик, – поінформував він.

На думку метеоролога У СУБОТУ ЗБЕРЕЖЕТЬСЯ ЩЕ ДОСИТЬ ТЕПЛА та без істотних опадів погода. Лише хмарність та посилений вітер вказуватимуть на наближення активного атмосферного фронту із заходу. Температура вночі 3-8º тепла, вдень 12-17º тепла.

У НЕДІЛЮ холодний атмосферний фронт відзначиться інтенсивними ДОЩАМИ І НАВІТЬ З ГРОЗАМИ ТА ПОРИВЧАСТИМ ВІТРОМ 15-20 м/с. Температурний фон знизиться на 3-5º: вночі до 2-7º тепла, вдень до 10-15º тепла.

У ніч із суботи на неділю, о 3 годині стрілки годинників в Україні переведуть на годину вперед – доведеться прокидатися раніше. Переведення годинників здійснюється для того, щоб людина могла працювати довше та використовувати при цьому менше штучного освітлення. Для адаптування до літнього часу допомагатиме врахування прогнозу погоди.

ЗА МОДЕЛЬНИМИ РОЗРАХУНКАМИ, у понеділок, 27 березня погоду нашого регіону формуватиме тепла частина активного циклону з південного заходу. Ненадовго стихне вітер, температура вночі 2-7º тепла, вдень проглядатиме сонце, яке підтримає температуру на рівні 9-14º тепла.

У ВІВТОРОК, 28 березня внаслідок проходження холодного атмосферного фронту прогнозуються СКЛАДНІ ПОГОДНІ УМОВИ: ОПАДИ у вигляді снігу та мокрого снігу, рвучкий північний ВІТЕР небезпечних значень 15-20 м/с. Місцями по області можливе утворення тимчасового снігового покриву, висотою 2-3 см. Впродовж дня ТЕМПЕРАТУРА ЗНИЗИТЬСЯ з 7-9º тепла до 0-2º тепла. Тож, не поспішаємо ховати у шафи теплий одяг.

Після проходження атмосферного розділу, 29 березня відкриється доступ арктичному повітрю, ПОХОЛОДАЄ до 0-5º МОРОЗУ вночі та 1-6º тепла вдень.

Таке похолодання НЕ ЗАВДАСТЬ ШКОДИ вегетуючим культурам, адже теплолюбні культури ще не сіяли, а ті що продовжують розвиватися знаходяться у фазах невразливих до таких температур. Зниження температури лише затримає фазовий розвиток і змістить строки цвітіння, зокрема плодових на більш пізні. Згадаємо беззимний 2020 рік, коли в 20 числах березня вже цвіли абрикоси і померзли. Температура грунту після 8-10º на глибині 10 см у період потепління хоч і знизиться, однак ДОЗВОЛЯТИМЕ продовжувати сівбу ранньої ярини, сходи якої не бояться морозів і витримують до -8..-9º. ОПАДИ Ж ВЕСНОЮ ЗАЙВИМИ НЕ БУВАЮТЬ, адже ґрунтова волога верхніх шарів має властивість швидко випаровуватися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *