Джерело Святого Пантелеймона і древнє місце сили неподалік Черкас – Шаєва гора кличуть туристів (фото)

Попити водички з джерела Святого Пантелеймона і відпочити на природі, милуючись з Шаєвої гори чудовим краєвидом заплави річки Тясмин – це непогана альтернатива диванному відпочинку у вихідні. Тим більше, далеко від Черкас і їхати не доведеться. Шаєва гора, знаходиться приблизно у 25-ти км від Черкас між селами Нечаївка та Гуляйгородок. Дорога так собі, щоб не сказати «убита», але доїхати без пригод і поломок цілком можливо.

Недавно це місце відкрив для себе і журналіст «City News».

Попив води з джерела Святого Пантелеймона і набрався енергії, мандруючи крутосхилами місцевих гір.

Як розповідають знаючі люди, Шаєва гора – дуже потужне місце сили.

Святилища древнім богам тут створювали ще у давні часи. Навіть зараз там можна знайти сліди стародавніх язичницьких капищ.

Такі місця завжди і у всі часи привертають увагу сильних світу цього. Кажуть, на Шаєвій горі бували і володарка Русі княгиня Ольга і російська імператриця Катерина друга.

Нині урочище Шаєва гора – природний заповідник і археологічна пам’ятка. На території заповідника є червонокнижні рослини і тварини. Там же знайшли і залишки скіфських поселень.

У християнські часи це місце облюбували ченці-відлюдники.

Поруч джерела Святого Пантелеймона знаходиться стародавня келія священнослужителя.

Саме ж джерело створили у 2013 році, пробивши у піщанику невеликий колодязь та облаштувавши прилеглу до нього територію.

Давність походження келії нині визначити складно. Існує безліч суперечок з приводу історії створення цього місця і життя на ньому Святого Пантелеймона.

Відвідати це місце можуть всі охочі, абсолютно безкоштовно. Утім, для тих, хто ще не розгубив залишки совісті, біля каплички є скринька для пожертв. Нині цією територією опікується місцевий священик отець Михайло, який утримує його у доволі доброму стані.

Випити води з колодязя, або й набрати її з собою можна у будь-який час, бо доступ до колодяза вільний. Проте офіційна інформація про її склад або дію на організм відсутня.

Автор цих рядків тамтешню водичку пив, вона йому явно не зашкодила, і дуже сподобався її приємний і оригінальний смак.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Ось що про вказане місце пишуть в соцмережах  (далі мовою оригіналу):

Татьяна

24 января 2022 в 20:39

 Колодец с чистой водой. Интересная часовня с иконами. Рядом длинный стол с навесом, можно приехать с большой компанией на пикник. Но в дождь сложно подъехать – грунтовая дорога, грязь, большие лужи и ямы.

Юра

20 января 2021 в 9:49

 На этом месте совсем недавно была свалка поп молодец, что ее убрал и красиво облагородил место, но строительство колодязя в этом месте негигиенично, поп собирался построить его на Шаевой горе, кольца до сих пор валяются, но что то ему мешает кстати поп дуже ” цiкавий”, бо по его словам, он нашел на Шаевой горе Исусову голову. Действительно отличная вода в этом районе есть – чуть выше и левее есть два ставка у истока того, что выше, и находится данное джерело

Декабрь

30 декабря 2020 в 6:00

 Непогане альтернативне джерело води під час велосипедної мандрівки:) Є місце відпочинку з критим столиком від дощу:)

Богдан

13 октября 2020 в 12:01

 Очень приятное место! Не хочеться оттуда уезжать! Хороша індичка в колодце!

 Katarina

05 июня 2020 в 6:42

 Чудове місце. Можна набрати водички із джерела. є капличка де можна поставити свічку, https://uaotzyv.com/cherkasy/dzherelo-svyatogo-panteleymona-329642

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *