Шахрайтсво «фішинг». Як оминути капкани злодіїв, – поради черкаських поліцейських

Продаж громадянам неіснуючого товару та шахрайство із вчиненням «фішингу» – модні «фішки» у арсеналі злодіїв. Як не потрапити у пастки, що їх майстерно розставляють злодії, зберегти свої гроші і вберегтись від злочинних зазіхань, громадянам пояснили черкаські поліцейські.

Про це журналісту «City News» розповів старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Черкаській області ДКП НПУ Олег Паншутін.

– Найпоширенішими видами шахрайства, які нині у своїх злочинних цілях використовують хитромудрі пройдисвіти, щоб заволодіти грошима доброчесних громадянин, є продаж неіснуючого товару та так званий «фішинг». На Черкащині мали місце випадки, коли злодії виманювали у потерпілих кошти, пропонуючи купити той чи інший товар, що користується попитом. Щоб зацікавити потенційних покупців вони зазвичай вказують ціну значно нижчу за ринкову. Мета шахрая – отримати передоплату. Досягнувши цього шахрай зникає, а потерпілий, віддавши гроші, не отримує обіцяний товар. Часто шахраї маніпулюють з предметами військового призначення, пропонуючи покупцям військову амуніцію, спорядження тощо, яких в реальності у них немає, – пояснив поліцейський.

– Щоб не дати себе обдурити, варто користуватись послугами лише відомих, перевірених учасників ринку. І ні в якому разі не можна спокушатись на відверто занижені ціни, – порадив він.

Інший хитрий спосіб ошукати людей, це так званий «фішинг». У цьому випадку основна мета зловмисника  – отримання від громадян інформації  про персональні дані банківської картки.

– Йдеться про 16-тизначний код, що міститься на лицевій частині банківської карти: crv код, що на тильній стороні карти та строк дії картки. У ході вчинення злочинних дій шахрай обманом випитує у жертви вкзану інформацію, а затим вимагає надати йому код підтвердження, який надходить СМС повідомленням. Цю інформацію категорично заборонено надавати стороннім особам. Інакше громадяни ризикують втратити власні кошти, які зберігаються на банківських рахунках, – застеріг Олег Паншутін.

За його словами, з початку відкритого вторгнення російських загарбників в Україну, зафіксовано низку випадків кібершахрайств з використанням «фішингу».

– Маскуючись під відомі оригінальні інтернет-ресурси зловмисники намагаються витягти з громадянина особисті дані, як то логіни і паролі. Потерпілим на електронну пошту приходить повідомлення без особистого звернення на кшталт: «Доброго дня! Ваш обліковий запис (поштова скринька) буде заблокований через добу. Будь-ласка авторизуйтесь. Для цього перейдіть за посиланням». Зазвичай шахраї маскуються під якісь відомі фонд, установу чи організацію. А під час процедури авторизації шахрай намагається випитати у жертви персональні дані, щоб потім використати їх у злочинних цілях, – додав відділу протидії кіберзлочинам у Черкаській області ДКП НПУ.

Довідка:

Фішинг (від англ. Phishing — видобування) — це вид інтернет-шахрайства, який полягає в крадіжці конфіденційних даних користувачів. Простіше кажучи, зловмисники «розводять» користувачів на те, щоб вони самі розкрили свої особисті дані, наприклад, номери телефонів, номери та секретні коди банківських карт, логіни та паролі електронної пошти та облікових записів в соціальних мережах. crv код – тризначний захисний код, що знаходиться на зворотній стороні карти поряд з полем для підпису. В залежності від платіжної системи може називатись по різному. У картах міжнародних платіжних систем він зветься CVV, CVC, CVP.

Для цього користувачам пропонують якусь послугу або можливість, яка приваблює їх до таких дій. Наприклад, користувачам соціальної мережі Instagram пропонують дізнатися, хто заходив на їх особисту сторінку (хоча насправді такої можливості сама соціальна мережа не надає), а клієнтам інтернет-магазинів пропонують товар зі значною знижкою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *