У Черкасах починають облаштовувати міський кризовий центр

У Черкасах розпочинають роботи з облаштування кризового центру. Тут мають допомагати особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, у тому числі серед внутрішньо переміщених осіб. З ходом робіт на об’єкті ознайомилися міський голова Анатолій Бондаренко та його заступниця Марина Гаркава.

Створення кризового центру є спільним проектом територіальної громади Черкас та Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA). Він реалізується в рамках проєкту розбудови муніципальних систем «Міста і громади, вільні від домашнього насильства».

Згідно з домовленостями, за рахунок коштів міського бюджету має бути здійснений капітальний ремонт двоповерхового приміщення майбутнього кризового центру. А технічну підтримку для повного облаштування надає Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) на загальну суму близько 2 мільйонів гривень. За ці кошти мають придбати обладнання, меблі, комп’ютерну та офісну техніку, телекомунікаційне обладнання.

Серед будівельно-опоряджувальних робіт, які належить виконати найближчим часом – підсилення фундаменту, ремонт покрівлі, демонтажні й монтажні роботи всередині приміщення, ремонт водопроводу й каналізації, системи опалення, електротехнічні роботи, утеплення фасаду.

Під час огляду об’єкту будівництва міський голова обговорив із підрядниками оптимальні варіанти виконання робіт. Також дав доручення включити до плану робіт упорядкування прилеглої території, за якою вестимуть належний догляд комунальні служби.

«Наше місто давно потребує створення такого кризового центру, тому наша команда максимально підтримує подібні проєкти. Тим більше, що тепер тут планують надавати допомогу не тільки черкасцям, а й внутрішньо переміщеним людям. Від імені громади Черкас вдячний нашим партнерам з Фонду ООН у галузі народонаселення за підтримку в реалізації цього соціально важливого проекту», – зазначив Анатолій Бондаренко.

За словами заступниці міського голови Черкас Марини Гаркавої, в муніципальному кризовому центрі за проєктом будуть 2 спеціалізовані служби з протидії насильству: денний центр з кризовою кімнатою і притулок. Тут зможуть проживати до півроку і отримувати необхідну соціально-психологічну допомогу близько 50 осіб.

«Наше місто увійшло до 30 кращих в України, де міжнародні партнери побачили найбільшу готовність влади і громади розбудовувати муніципальну систему запобігання та протидії домашньому насильству за міжнародними нормами й досвідом. І створення такого кризового центру надзвичайно потрібне зараз, адже під час війни насильство, на жаль, нікуди не ділося. А маючи такий муніципальний заклад, ми зможемо забезпечувати потребу міста в наданні такої соціально важливої послуги», – сказала Марина Гаркава.

Як поінформувала директорка Черкаського міського центру соціальних служб Людмила Савранська, нині в місті допомогу жінкам, які постраждали від домашнього насильства, надає кризовий центр «Мережка». Ця громадська організація співпрацює з департаментом соціальної політики.
Крім того, в Черкасах діють координаційна рада й робоча група з протидії та запобігання домашньому насильству та/і насильству за ознаками статі. Працюють мобільні бригади, які виїздять на виклики у проблемні родини.

За інформацією пресслужби Черкаської міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *