На Черкащині розпочинають пілотний проект соціального відновлення ветеранів і членів їхніх родин

5 жовтня на Черкащині відбулося обласне засідання членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України під головуванням начальника Черкаської обласної військової адміністрації Ігоря Табурця.

У рамках заходу розглянули низку важливих питань регіону та територіальних громад.

Серед питань порядку денного учасники обговорили реабілітацію військових, ветеранів і членів їхніх родин, у тому числі й дітей.

– Хтось служить, отримує травми і потребує відновлення фізичного, психологічного здоровʼя, сімейних стосунків, пошуку нових сенсів життя. І, по суті, переформатування свого життя після поранення. Ми маємо на це зважати, – звернулася до учасників засідання пані міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Також вона повідомила, що в Україні нині в цілому близько 1,8 млн ветеранів і членів їхніх родин.

За словами посадовиці, сьогодні діти також проживають власні болі, тривоги. У них наростає агресія, соціальна відчуженість. Тож, як зазначила Оксана Жолнович, нам важливо зберігати стійкість, зокрема психологічну.

– Міністерство зараз формує соціальну мережу підтримки. Насправді неважливо, чи захисник, чи член родини, чи житель громади. Усе одно ти потребуєш соціальної підтримки. Я закликаю керівників громад, представників громад памʼятати, що дуже важливими є увага, супровід, соціальна взаємодія. Дуже прошу створювати нові програми, проекти. Для того, щоб мати можливість в громадах дієвими послугами підтримувати ветеранів, – зазначила Оксана Жолнович.

Як зазначила під час засідання Конгресу перша заступниця голови Черкаської ОДА Наталія Кравченко, йдеться не лише про фізичне, психологічне відновлення, а й повне повернення у мирне житті.

– Зменшення інвалідизації, повернення до мирного життя сприятимуть економічному зростанню громад. Ми бачимо низку системних проблем, серед яких несистемна співпраця між різними надавачами реабілітаційних послуг, недостатня кількість фахівців, нерозвинена інфраструктура”, – повідомила Наталія Кравченко.

Однією з послуг, яке пропонує Міністерство соціальної політики, є соціальне відновлення ветеранів і членів їхніх родин, яке складається з двох етапів.

Перше, що передбачає проєкт, – 7- або 10-денний відпочинок родини в якісному санаторії, мета якого – психологічне відновлення під супроводом педагогів, соціальних працівників і психологів. Як повідомила Оксана Жолнович, міністерство готове навчати такі команди фахівців для громад, областей, надавати їм відповідні інструменти, програми.

– Якщо на рівні громади ми знайдемо необхідну кількість фахівців, на рівні всієї області знайдемо санаторій, навчимо фахівців, а громади обʼєднають власні ресурси, тоді ми зможемо охопити послугою практично усіх, хто цього потребує в Україні, – повідомила пані міністр.

По-друге, важливо, аби ветеранів і членів їхніх родин підтримали безпосередньо у громадах. Там теж мають бути створені центри соціальних служб, бути соціальний фахівець, який би міг далі вирішувати проблеми людини, які будуть виявлені під час тижневого реабілітаційного відпочинку. Міністерство готове фінансувати створення груп фахівців у громаді.

Ці фахівці у громадах, за словами Оксани Жолнович, проводитимуть групові сеанси психологічної підтримки що для членів родин військових, що для самих ветеранів, для цільових груп, які комунікують із такими людьми, – працівників соцслужб, ЦНАПів тощо.

– Уже така робота розпочалася з Черкаською обласною адміністрацією і розпочинаємо пілот із соціального відновлення. У рамках реалізації першої складової – відпочинку ветеранів та їхніх родин – відбудеться три заїзди, – розповіла про початок проекту на Черкащині Оксана Жолнович.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *