Польська спільнота Черкащини відзначила 105 річницю незалежності Польщі

105 річницю Незалежності Польщі разом із поляками Світу відсвяткувала польська спільнота Черкащини. Згідно з традицією 11 листопада її представники зібрались у Черкасах, і рівно опівдні, разом із польською сільнотою Світу заспівали національний гімн Польщі.

Етнічні поляки з різних куточків Черкащини об’єднані Польським культурним центром імені Кароля Шимановського зі святковим настроєм прибули до Черкас і рівно о 12.00, разом із поляками у всьому Світі виконали польський гімн – «Мазурку Домбровського», переглянула документальний фільм про історію відновлення незалежності Польщі, прослухала цікаві і змістовні доповіді голови Польського центру Геннадія Лінєвича про історію Польщі та  історію свята.

Дуже приємно, що у цей день на честь свята, польські національні прапори майоріли у кількох містах області, а також біло-червоні стяги вивісили на кількох офіційних установах обласного центру, у тому числі і на приміщені ЧНУ імені Богдана Хмельницького.

Як розповів пан Геннадій, національне свято Польщі, відзначається щорічно 11 листопада на честь проголошення незалежності держави від панування Росії, Німецької  та Австро-Угорської імперій у 1918 році. 

Свято припадає на день завершення Першої світової війни. Внаслідок поразки у війні Німеччини та її союзниць, у Європі склалась сприятлива ситуація щодо можливості відновлення польської держави. Тож, після 123-х років окупації, Польща, територія якої була раніше поділена між Німеччиною, Австро-Угорщиною і Російською імперією, знову стала незалежною державою. Відновлену державу очолив борець за незалежність Польщі Юзеф Пілсудський, який створив перший демократичний уряд і став батьком нації.

– Кожного року польська громада Черкащини відзначає головне свято польської нації. У цей день ми завжди покладаємо квіти до Меморіальної дошки Владислава Городецького, яку встановлено на приміщенні Центру Дитячої та юнацької творчості, що було споруджене за проєктом та особистої участі славетного архітектора. Також, відповідно до традиції, спільно виконуємо гімн Польщі, що проходить в рамках акції «Niepodległa do Hymnu», яку вже в чергове проводить програма «Незалежна, – розповів журналістам Геннадій Лінєвич.

Активіст польської громади Сергій Джолос ознайомив членів польської спільноти з історією написання польського національного гімну. А ним стала пісня польських легіонів, написана через три роки після втрати Польщею незалежності. Тоді польські воїни під командуванням Яна Генрика Домбровського воювали на боці революційної Франції і перебували в Італії. Саме тому у тексті гімну є згадка про Наполеона Бонапарта, який дав надію полякам на перемогу і здобуття волі, і заклик до Домбровського повертатись з Італії у Польщу.  Автор музики невідомий.

«Пісню Польських Легіонів в Італії» (такою була початкова назва гімну Польщі) виконували на мелодію мазурки – народного танцю жителів Мазовії (один регіонів Польщі) – мазурів. Авторство польського гімну «Jeszcze Polska nie zginęła!» («Іще Польща не вмерла»), який також називають «Мазуркою Домбровського», приписують різним особистостям, як то автору знаменитого «Полонезу Оґінського» князю Міхалу Клеофасу Оґінському чи творцю Польських Легіонів в Італії генералу Янові Генрику Домбровському.  «Пісня Польських Легіонів в Італії» понад сто років жила своїм життям. Поляки по-різному її співали, змінювали слова, дописували нові куплети. Сьогодні відомо понад сто версій. Офіційним гімном Польщі пісня стала аж у 1929 році.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *