В Умані починають надавати послугу із формування життєстійкості

З січня 2024 року в Умані для місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території цих громад, розпочинається нова ініціатива Міністерства соціальної політики – послуга з формування життєстійкості.

Як поінформувала пресслужба ОДА, вона включає в себе надання психосоціальної підтримки з усім комплексом можливих активностей: від індивідуальних консультацій з психологом до групових тренінгів, арт-терапевтичних занять та курсів з першої психологічної допомоги.

Поряд із цим, кожен мешканець може звернутися до команди проєкту – соціальних працівників – та отримати якісну підтримку і спрямування до необхідних спеціалістів та служб. Така ініціатива, першочергово, спрямована на вразливі верстви населення, на ветеранів, військових та членів їхніх родин, на сім’ї з дітьми та ВПО. Однак звернутися та отримати безоплатну послугу може кожен мешканець громади.

Умови для участі в проєкті поза конкурсом

Надавачі соціальних послуг у громаді долучилася до ініціативи поза конкурсом. Оксана Швед з Умані – керівниця відділу соціальної роботи у громаді. Разом із командою фахівців вони долучилися до проєкту в ролі надавачів послуги з формування життєстійкості. Вибір подаватися на участь поза конкурсом пані Оксана мотивує наявністю простору, готового до старту надання послуги, та потребою розпочати проєкт, не чекаючи результатів конкурсу. І додає:

 “Наша громада приймає велику кількість ВПО. Є багато людей, яким уже тут і зараз потрібне не просто емоційне перезавантаження, а глибока і грунтовна підтримка. Тому, розуміючи, що життєстійкість – це відмінна від супроводу послуга і в ній є величезна потреба в нашій громаді, ми прийняли рішення подаватися поза конкурсом.”

Головна умова для проходження відбору поза конкурсом – рішення та можливість надавати послугу власним коштом або за підтримки благодійника. За таких умов надавач самостійно облаштовує та утримує приміщення. При цьому, варто розуміти: у випадку, якщо надавач ухвалить рішення перейти на бюджетне фінансування і продовжувати надання послуги державним коштом, йому потрібно буде взяти участь у конкурсі.

Усі надавачі соціальних послуг – незалежно від того, чи пройшли вони за конкурсом, чи поза ним – проходять фахове навчання від партнерів проєкту: курси “Батьківство без стресу” від ЮНІСЕФ та “Самодопомога Плюс” від ВООЗ. Також, упродовж усього періоду реалізації проєкту, кожен надавач має навчально-методичну підтримку Мінсоцполітики та необхідні додаткові матеріали для реалізації проєкту.

Етапи участі поза конкурсом

Щоб стати надавачем послуги з формування життєстійкості поза конкурсом, учасники (ФОПи, чи юрособи) надсилають на адресу Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю – info@ispf.gov.ua– такі документи:

1. заяву про надання послуги поза конкурсом (за затвердженою формою);
2. сканкопії документів, вказаних у переліку.

У відповідь, Фонд соцзахисту упродовж 8-ми робочих днів надсилає електронного листа:

надавачеві – відповідності надавача вимогам;

Мінсоцполітики та уповноваженим органам – про участь надавача поза конкурсом.

Нагадаємо, що наразі до участі в проєкті відібрані 34 територіальні громади. Ще близько 120-ти громад запрошуються до участі упродовж 2024 року. Надалі, з формату експериментального проєкту планується реалізовувати соціальну послугу на загальних засадах.

У разі виникнення запитань та уточнень щодо проєкту та умов участі, ви можете звернутись за адресою: Vidbirgromadi@gmail.com.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *