Цінними документами поповнили експозицію аварії на ЧАЕС обласного краєзнавчого музею

На доповнену новими експонатами експозицію приурочену аварії на Чорнобильській АЕС запрошує відвідувачів Черкаський обласний краєзнавчий музей. Текст і фото експозиції приготувала  завідувачка відділу науково-просвітницької та виставкової роботи Марина Цибенко.

Про це заклад повідомив на власній сторінці у «Фейсбук».

«Цьогогоріч матеріали вогнеборців Чорнобиля доповнені цінними історичними документами, переданими Бойко Віталієм Васильовичем, учасником ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у складі Зведеного загону, капітаном вн. служби, помічником керівника по дозиметричному контролю. Матеріали засвідчують особовий склад зведеного загону та проведення групою дозиметристів наступних робіт:

1. Ведення обліку доз радіаційного опромінення особового складу, прийом і видача індивідуальних дозиметрів та рентгенометрів ДП-5В;

2. Забезпечення працездатності у зонах зараження особового складу загону та інших прикомандированих груп у кількості бл. 350 осіб;

3. Здійснення організаційних та технічних заходів, а саме:

• своєчасне забезпечення особового складу засобами контролю;

• визначення та суворий контроль доз опромінення людей;

• визначення ступеню зараження (забруднення) радіоактивними речовинами людей, техніки, води, приміщень, території, місць проведення робіт особовим складом на АЕС та ін.;

• метрологічне забезпечення приладів дозиметричного контролю (повірка приладів)», – йдеться у провідомленні.

26 квітня 1986 року – одна з найтрагічніших дат в історії людства: на четвертому блоці Чорнобильської атомної електростанції сталася аварія, яку кваліфікують як найбільшу у світі техногенну й екологічну катастрофу.

Як зазначили у музеї, згадана експозиція вміщує фотодокументальні та речові експонати учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

З 6 по 25 червня 1986 року бойову варту по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС ніс Черкаський зведений загін протипожежної служби цивільної оброни. Особовий склад загону становив 202 особи. Начальник загону – Іван Макарович Барановський. Серед основних завдань особового складу загону були:

– забезпечення протипожежного захисту АЕС та 30-км зони навколо станції;

– подача води для бетонування при будівництві саркофагу;

– гасіння пожеж на будівельних майданчиках АЕС, побутових приміщеннях;

– проведення дезактивації території та приміщень АЕС, м. Чорнобиля, пожежної частини м. Прип’ять та ін.

Майже 100 співробітників загону нагороджено державними та відомчими відзнаками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *