Про писанки у своїй колекції розповіли у краєзнавчому музеї

Писанка – це маленьке диво, що пройшло крізь віки. Цей унікальний витвір можна назвати найчарівнішою візитівкою України.

Про це інформують на сторінці закладу у фейсбуці.

“Писанка – це символ відродження природи, а нині – відродження України. Вона вражає витонченістю стилю та довершеністю змісту і не дає нам забути якого ми роду.
Писанка – одна із стародавніх форм українського народного розпису, у якому наші пращури втілювали свої прагнення і віру. Виготовлення писанок в українській традиції наділялось сакральним значенням та входило до звичаєво-обрядової сфери. Точна історія виникнення писанок невідома, але традиція розмальовувати яйця виникла дуже давно, ще у дохристиянський період.

Прості писанки розмальовують у різних країнах, але саме в Україні писанкарство перетворилось на справжнє мистецтво. Найдавніша писанка, знайдена на наших теренах, датується ІХ століттям.
У фондовій колекції Черкаського обласного краєзнавчого музею зберігаються роботи талановитих писанкарок: Ольги Мартинової, Тамари Гордової, Ялини Ратушняк, Лідії Солодар. Також вражають своєю неповторністю і колоритністю: писанкова композиція «Краплини сонця» Галини Тимошенко і Христини Шинкарук та витинанка-триптих «Писанковий рай» Наталії та Вікторії Урбан.
Писанка для українців – це не просто сувенір, вона уособлює незламний дух українського народу. Таїнство створення писанки наділене величною духовністю та потужною енергетикою. Сподіваємось, що ця світла енергетика добра кожної українки, яка писатиме писанки, об’єднається в єдину духовну силу, що посилить нашу віру й підтримає кожного, хто сьогодні боронить Україну на шляху до перемоги” – зазначає Ліна Біла, завідувач науково-дослідного відділу фондів краєзнавчого музею.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *