35 ляльок-мотанок юні черкащани зробили для німецьких школярів, які збирали допомогу для дітей з України

Майстер-клас по виготовленню древнього українського оберегу – ляльки-мотанки для четвертокласників однієї зі шкіл Черкас, наприкінці минулого тижня спільно з майстринями провели волонтери фонду БО «БФ «Хрещатик-Сіті». У ході заняття школярі виготовили 35 ляльок, які найближчим часом відвезуть у німецьке місто Ліндау. Ляльки вручать тим 35-ом місцевим школярам, які власноруч придбали і передали для черкаських дітей рюкзаки з усім необхідним для навчання.

На місці події побував журналіст «City News».

Майстер-клас по створенню ляльок-мотанок стартував близько полудня в кафе «Банда піца», що розташоване у ТРЦ «Хрещатик-Сіті».

Навчати учнів четвертого класу однієї зі шкіл Черкас премудростям виготовлення мотанок взялись досвічені майстрині.

За їх чуйним керівництвом діти залюбки переймали це мистецтво і приблизно за годину створили 35 ляльок, тобто стільки скільки і було потрібно.

Як пояснили журналісту організатори, ідея дійства у тому, щоб подякувати німецьким школярам із Ліндау, які недавно самі зібрали, укомплектували усім необхідним для навчання і передали для черкаських дітей рюкзаки.

– У нашого Фонду є партнери з німецького міста Ліндау, з якими ми досить давно співпрацюємо. Минулого разу, коли вони до нас приїздили з гуманітарним вантажем, серед нього були рюкзаки для школярів укомплектовані необхідними для учнів канцтоварами. Їх ми передали діткам у обласній дитячій лікарні. Нас дуже зворушила історія появи цих рюкзачків. Виявилось, що їх збирали дітки з маленького містечка Ліндау. Тож ми з командою вирішили якось їм віддячити. Незабаром наша волонтер буде їхати туди у відрядження. Ми довго думали, що подарувати тим дітям, щоб було і приємно, і символічно і було в нагоді. Тому вирішили, що це мають бути українські ляльки-мотанки, і що створити їх мають черкаські школярі. Тож долучили для цього учнів однієї із черкаських шкіл. Ця лялька – символ дружби дітей із Черкас та Ліндау. Вважаю, що виготовляючи подарунок власними руками, неодмінно вкладаєш у нього частинку власної душі, тому ця лялька може бути оберегом для німецьких дітей. Дуже хочу щоб Україну сприймали у правильному світлі. Для перемоги над ворогом нам потрібна допомога, і ми її приймаємо зі щирою вдячністю, а ці ляльки нагадуватимуть про світлі моменти нашої співпраці,  – розповіла очільниця БО «БФ «Хрещатик-Сіті», керівниця ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Вона ж пояснила, що кількість ляльок – 35 штук, обрано не випадково. Адже у історії із рюкзачками взяли участь 35 дітей із Ліндау, і відповідно, кожний учасник цієї історії отримає свою персональну ляльку-мотанку.  

– Лялька, яку виготовляли школярі для німецьких дітей під час майстер-класу – це не зовсім традиційна українська лялька-мотанка.  Але вона виготовлена із натуральних матеріалів, тканин і дерев’яних кульок, і у неї закладений сакральний смисл. Тож вона  цілком може бути оберегом, енергетичною підтримкою для людей і передавати любов, закладену руками наших діток, – зазначила майстриня, співвласник студії квітів та декору «Блум» Наталія Головченко.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Читати за темою:

Ляльки-мотанки, створені школярами з Черкас, поїдуть до їх однолітків у Ліндау (Німеччина)

Команда благодійного фонду БО «БФ «Хрещатик-Сіті». З ліва на право, перший ряд: Ірина Трущенко, Тетяна Моргуненко, Інна Бандура, Ганна Селезньова. Другий ряд: Діана Глущик, Наталія Вдовченко, Роман Куликов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *