Фільм про затоплені села створили черкаські кінематографісти

Прем’єрний показ документального фільму «Віднесені водою» днями відбувся у кінотеатрі «Україна». Картина черкаські кінематографістів присвячена трагічним сторінкам історії Черкащини, коли при спорудженні Кременчуцької ГЕС сотні сіл навіки опинились на дні Кременчуцького водосховища.

Віднесені водою – це історія про покоління людей, які пережили переселення у 50-х роках минулого століття, коли радянська влада змусила близько 150 тисяч селян переселитися з місць, де жили їхні прародичі. Люди тільки відбудували свої оселі після Другої світової війни й раптом все довелось покинути.

– Фільм створювали, бо хотіли дослідити питання, як спорудження Кременчуцького водосховища пов’язане із цвітінням води. А також зафіксувати в історії трагедію людей, яких змусили переселятися зі своєї малої батьківщини. У нас був класний герой – Сашко Дубина, він переймається темою води, щодня ходить купатися на Дніпро, і в нього бабуся – із переселеного села. Тому пазли зійшлися, і кіно мало класну основу. Можливо, вийшло не настільки повним, як би я хотів, адже не вдалося знайти всіх спікерів, які нам були потрібні для кіно. Наприклад, людей, які будували Кременчуцьку ГЕС, – розповів журналістам City News автор і режисер картини відомий черкаський тележурналіст, а тепер вже і кінематографіст Олексій Хуторний. Цей фільм  його перша повнометражна документальна стрічка.

За словами автора і режисера, фільм створювали, бо хотіли дослідити питання, як спорудження Кременчуцького водосховища пов’язане із цвітінням води. А також зафіксувати в історії трагедію людей, яких змусили переселятися зі своєї малої батьківщини.

Найближчим часом документальний фільм «Віднесені водою» покажуть на всіх регіональних телеканалах Суспільного.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *