Друге місце на Чемпіонаті України з вітрильного спорту у Черкасах здобув черкащанин

Завершився Чемпіонат України з вітрильного спорту, який вперше за останні 60 років проходив у Черкасах. Друге місце у класі Ultra M (чоловіки) зайняв черкащанин Ростислав Лєвцов, який  поступився спортсмену Дмитру Антіпіну із Миколаївської області.
Про це з повідомив журналіст «City News».

Змагання такого рівня у Черкасах провели вперше за останні 60 років. Участь у Чемпіонаті України в неолімпійських класах яхт і серед юніорів з вітрильного спорту взяли понад 70 спортсменів з Києва, Дніпропетровщини, Миколаївщини, Полтавщини, Донеччини та Черкас. І хоч цього разу черкаським спортсменам Форутна не посміхнулась, і вони не зайняли першого місця у жодному з видів змагань. Однак друге місце у класі Ultra M (чоловіки) зайняв черкащанин Ростислав Лєвцов. Він поступився спортсмену Дмитру Антіпіну із Миколаївської області.

Відповідно до результатів серед переможців :
– клас «470» (змішані, чоловіки, жінки) – Самарін Єгор/Василенко Єлизавета (Дніпропетровська область);
– клас ILCA – Андрій Вердиш (м.Київ);
– клас ILCA6 (чоловіки, юніори, юніорки) – Іван Антіпін (Миколаївська область);
– клас Фінн – Тарас Гавриш (м.Київ);
– клас Ultra M (чоловіки) – Дмитро Антіпін  (Миколаївська область).

Організаторами всеукраїнських змагань були: Черкаська обласна військова адміністрація, Черкаська міська рада, черкаський крейсерський яхт-клуб «Парус», ГО «Козацькі вітрила», обласна федерація вітрильного спорту України.

Організатори та учасники поділилися своїми думками і спогадами з приводу історії вітрильного спорту й нинішнього чемпіонату.

– Попри всі негаразди воєнного стану діти мають бути залучені до спорту, і займатися вітрилами, бо це надихає– Для ветеранів вітрильного спорту цей чемпіонат є нагодою пригадати етапи його розвитку і становлення в Україні, а молодим спортсменам – поспілкуватися одне з одним, із кращими тренерами та перейняти їх досвід для подальшого вдосконалення, – поділився думкою голова яхт-клубу Олександр Кулагін.

– Це велике досягнення для Черкащини, що ми з допомогою міської ради та обласної військової адміністрації організували і провели чемпіонат, який в інших регіонах України зараз зробити неможливо. Адже змагання такого рівня зазвичай відбуваються на «відкритій воді», в морських умовах. Тому підготовка до чемпіонатів Європи та світу проводилася в Маріуполі, Одесі. А Черкаси знаходяться на «рівній воді», де немає великих хвиль. Проте ми переконалися, що акваторія Дніпра в районі Черкас дозволяє проводити масштабні всеукраїнські чемпіонати, – переконаний голова вітрильної федерації Черкаської області та співорганізатор чемпіонату Микола Мейта. 

Востаннє у Черкасах чемпіонат України з вітрильного спорту проходив 1963 року.  Одним з учасників тих змагань був майстер спорту України з вітрильного спорту і майстер спорту з кульової стрільби Віктор Копилов. У той час йому було лише 18 років

– Ми змагалися на серійних дерев’яних човнах, які власноруч майстрували, ремонтували, шили вітрила, багато часу витрачали на оснащення. Дивлячись тепер на фірмові човни з легкого полімерного матеріалу, на яких змагаються молоді яхтсмени, по-доброму їм заздрю. До речі, раніше черкаська команда завжди везла з собою на змагання багато допоміжних інструментів: швейну машинку, наждаки, рубанок, стамески, смоли. І всі знали: якщо в когось щось ламалося, треба йти саме до нас: черкасці майстровиті і завжди допоможуть,- згадав Віктор Копилов.


– Якщо закохався в парус – то на все життя. Тому через багато років ми з друзями вирішили передати свої знання дітям, відродити вітрильний спорт у Черкасах. Чотири роки тому в районі пляжу «Живчик» нам виділили невелику ділянку, де ми відкрили школу вітрильного спорту. Тепер її потрібно облаштувати. Інвентар, який могли,  збирали по всіх областях. Нас підтримали в Міністерстві молоді та спорту України, міська влада Черкас теж сприяє створенню дитячої школи з водних видів спорту, – розповів яхтсмен-любитель і один із засновників Черкаського яхт-клубу Володимир Шинкаренко. Він вперше став під вітрила 9-річним хлопчиком, а за майже півстоліття роботи власноруч побудував 13 яхт. Нині вони з друзями працюють для відродження вітрильного спорту в Черкасах.

– У складі черкаської КДЮСШ є секція парусного спорту. І більше 30 років ми робили все можливе, аби «великий парус» нарешті приїхав у Черкаси. Навіть під час повномасштабної війни та воєнного стану продовжували тренувати дітей, дотримуючись усіх вимог і правил безпеки. Тепер пишаємося, що Черкаси провели чемпіонат України, Юрій Єфремов, співзасновник ГО «Козацькі вітрила», яхтсмен, майстер спорту, чемпіон України з парусного спорту.

– Разом із яхтсменом Володимиром Шинкаренком та іншими однодумцями ми збирали човни та інше необхідне спорядження по всій Україні, шукали підтримки у місцевих бізнесів, громадських організацій, – розповів про свої захоплення вітрильним спортом, – сказав голова ГО «Козацькі вітрила», депутат Черкаської міської ради і учасник АТО/ООС Сергій Прядка. Він був серед тих, хто з 2020 року взявся розвивати відділення дитячого вітрильного спорту в Черкаській області. Під час реабілітації після поранення Сергій Прядка пчав ходити під вітрилом і відчув, наскільки це красиво і потрібно для дітей та молоді.

Нині ГО «Козацькі вітрила» розвивається як відділення вітрильного спорту при Черкаській міській раді. Мають більше 20 вітрильних човнів та моторний човен. Тут займаються 20 дітей, в тому числі й внутрішні переселенці з Харкова, Слов’янська, Луганська. Діти двічі брали участь у чемпіонаті України з вітрильного спорту: в Маріуполі й Тернополі, де виграли золоті й срібні нагороди.

За словами віце-президента вітрильної федерації України Сергія Шумілова, кривава російська агресія проти України змусила ентузіастів вітрильного спорту опановувати інші водойми. Наступні аналогічні змагання відбудуться з 12 по 17 вересня на Яворівському озері у Львівській області. Також спортсмени розглядають можливість проведення змагань у Івано-Фанківській області на Бурштині та Тилігульському лимані на Миколаївщині.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото пресслужби Черкаської міської ради

Читати за темою:

Чемпіонат України з вітрильного спорту стартував у Черкасах вперше за 60 років

У Черкасах всеукраїнський чемпіонат з вітрильного спорту проводять через війну (фото)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *