Давати міські гроші на спорт – забаганка?! У Черкасах розкрутили штучний скандал

Бурхливу дискусію у суспільстві Черкас викликало рішення Черкаської міської ради про фінансову підтримку відомої в Україні черкаської баскетбольної команди «Черкаські мавпи» і виділення на це з міської скарбниці 1,5 мільйона гривень. Владі міста закидають, що замість підтримки армії, вона жбурляє гроші олігарху Бродському – засновнику БК «Черкаські мавпи». Переголосувати це рішення у міськраді, щоб зняти соціальну напругу у Черкасах, запропонувала депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Про це вона написала на власній сторінці у «Фейсбук»:

– Зараз в Черкасах ми маємо настільки шокуючу ситуацію, коли суспільство звинувачує в гибелі захисників не каzапів, а депутатів міської ради. Це повний провал в комунікації між владою та громадою. Якщо громада не задоволена рівнем підтримки ЗСУ з місцевого бюджету (бо все ж таки питання забезпечення ЗСУ – це питання в першу чергу державного рівня) треба випрацьовувати спільне рішення з врахуванням потреб та життєдіяльності міста. Я як депутат отримую багато звернень щодо протікаючих дахів лікарень, облаштування доріг та тротуарів, укриттів і багато інших питань, які жителі міста також просять вирішити. Якщо громаду обурила підтримка баскетболу попри те, що це вже муніципальна команда, як і футбол чи волейбол, тоді треба переголосувати це питання. Це моя особиста позиція, я відкрита до діалогу, і, гадаю, колеги по депутатському корпусу також відкриті до конструктивну, – виклала свої точку зору щодо шляхів вирішення конфлікту Інна Бандура.

Негативну реакцію серед певних кіл громади Черкас пані Інна вважає наслідком загальної тенденції щодо негативного сприйняття влади, яка нині притаманна в українському  суспільстві. Особлива нелюбов чомусь спостерігається до народних обранців будь-якого рівня.

– У нас в Україні, коли людина обирається депутатом/депутаткою, то одночасно з новим статусом автоматично отримує «чорну мітку» від суспільства. Будь яка, навіть сама щира та соціально корисна ініціатива чомусь сприймається суспільством у контексті «це щоб вкрасти побільше». Гадаю багато з тих, хто зараз читає цей пост поділяє, на жаль досить поширене уявлення про роботу депутатів: «лізуть до влади заради власного збагачення». І зараз під час війни, коли сприйняття ще більше загострене, дуже легко крикнути, що місцева влада поганці. Це відгукнеться в суспільстві миттєво, – констатувала Інна Бандура.

Мовою фактів: про кошти, «Мавп», і акції протесту

Що ж власне сталось такого, що так збурило суспільну думку і навіть привело кілька десятків городян на акцію протесту, не зважаючи на те, що проведення масових акцій під час воєнного стану заборонено?

Кошти:

У ході крайнього пленарного засідання сесії Черкаської міської ради депутатська більшість проголосували за спрямування 1,5 мільйона гривень на фінансову підтримку баскетбольної команди «Черкаські Мавпи». Свій голос за це дали 23 обранці.

Про «Мавп»:

Дійсно, одним з засновників БК «Черкаські Мавпи» є президент ФБУ Михайло Бродський.

З моменту створення клубу, політична і бізнесова команди олігарха почали всіляко його популяризувати. Навіть поширювали досить патріотичне гасло: «Черкаси – столиця баскетболу!». Заради справедливості варто зазначити, що діяльність клубу, Черкасам аж ніяк не шкодила. А скоріше навпаки, піднімала спортивний імідж столиці Черкащини.

Не так давно у житті клубу стались важливі зміни.

БК «Черкаські Мавпи» офіційно змінив назву на «Черкаські Мавпи – Дніпро».

ТОВ «Черкаські Мавпи» підписали меморандум про співпрацю з КП «МСК «Дніпро», спрямовуючи всі свої зусилля на розвиток баскетболу на території міста Черкаси.

Основною метою партнерства є співпраця для популяризації баскетболу, організація та проведення офіційних змагань з баскетболу на національному рівні.

Про акцію протесту:

Кілька десятків негативно настроєних активістів провели акцію протесту спрямовану проти виділення коштів на підтримку «Черкаських мавп».

«Вимагаємо, щоб кошти з наших податків йшли захисникам, а не на ваші забаганки», – мотивували свою позицію протестувальники.

Секретар міськради про маніпуляції на темі фінансування ЗСУ і «Черкаських мавп»

Після акції протесту коментар дав Секретар Черкаської міської ради Юрій Тренкін. Він розповів, що міська рада вже виділила понад 1 млрд гривень на обороноздатність країни, а також сказав, що на питанні допомоги ЗСУ часто маніпулюють.

Про це йдеться на сторінці “Актуально з Волошиним”.

За словами Тренкіна, на питанні допомоги міста Збройним силам України часто маніпулюють.

– Є Збройні сили України, є територіальна оборона, є Національна гвардія, є Національна поліція, є СБУ, є обороноздатність країни. Я буду казати про кошти, які виділені на обороноздатність. Тому що чомусь вважають, що субвенція Службі безпеки, яка делегує своїх працівників у найгарячіші місця, не є допомогою обороноздатності України. Субвенція Нацполіції, спецпідрозділи якої теж перебувають в найгарячіших точках, це вже теж не є допомогою оброноздатності. Тобто наші опоненти взяли чітко абревіатуру “СУ” й вибрали ті кошти, які переведені виключно ЗСУ. Я вам хочу сказати, що на обороноздатність країни Черкаська міська рада виділила понад 1 млрд 100 млн гривень. Ця цифра щодня змінюється, щодня йдуть видатки за цими статтями. Щодня є звернення, вони опрацьовуються нашим управлінням цивільного захисту та розглядаються на виконкомах і сесіях. Я не знаю жодного звернення, поданого відповідно до вимог чинного законодавства, яке не опрацьоване. На останній сесії ми прийняли рішення про виділення 1,5 млн грн нашій ТрО, 1,5 – ще одній бригаді, не буду казати якій, було виділено кошти полку «Азов», – сказав секретар міськради.

Також він зазначив, що за проєкт бюджету на 2023 рік, куди входять кошти на ремонти доріг, шкіл тощо, в повному обсязі проголосували й депутати, які зараз підтримують мітингарів.

Секретар міськради прокоментував і виділення 1,5 млн гривень з бюджету «Черкаським Мавпам».

– Жодних коштів на субвенцію, на допомогу баскетбольному клубу «Черкаські Мавпи» немає. По-перше, бюджетна дія і виділення коштів ще не означає оплату. По-друге, що передбачалося рішенням Черкаської міської ради: баскетбольний клуб «Черкаські Мавпи» розформований, всі будуть звільнені, потім прийняті на роботу в муніципальний спортивний клуб «Дніпро» і ці кошти йдуть на заробітні плати тренерам, персоналу, гравцям, оренду СК «Будівельник» і податки, – додав Юрій Тренкін.

Інформація до роздумів:

Під час військового стану проведення мирних масових акцій протесту заборонено. Але, вочевидь, на Черкаси заборона не поширюється. Чому?

У суспільстві вже кілька років культивують настрої, спрямовані проти депутатів будь-якого рівня. Системність і тривалість тенденції наводить на думку про проведення цілеспрямованої кампанії по дискредитації депутатів і депутатської діяльності. Складається враження, що суспільству навмисно нав’язують такі стереотипи, щоб поняття «депутат», асоціювалось із поняттями «дармоїд», «нероба», «розкрадач», «корупція» «ворог народу». А от те, що, відповідно до базових засад демократичного суспільства депутат – це прямий представник народу у законодавчому органі влади, і що народовладдя без депутатів не можливе у принципі, чомусь повна тиша. Між тим, зі зникненням депутатів, зникне народовладдя, зате розквітне диктатура. І це не здогад, а аксіома.  

Чи варто йти шляхом, який прямо веде до диктатури? Історія вже багато разів показала, що диктатура це один із ликів зла.

Тоді, цілком логічно виникає запитання: кому і для чого вигідно сіяти смуту у суспільстві і штовхати його у бік встановлення диктатури?

«Ведь, если звезды зажигают – значит – это кому-нибудь нужно?»…

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *