Спортивний хаб для ветеранів війни, членів їх сімей та сімей полеглих героїв створюють у Черкасах

Центр фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни, членів їх сімей та сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, чи не єдиний в Україні, найближчим часом буде презентувати директор Муніципального спортивного клубу «Дніпро» (далі – КП МСК «Дніпро») Юрій Гончаров. Попередню, ексклюзивну презентацію Центру Юрій Гончаров провів для журналіста «City News». Він наголосив на тому, що нині у зв’язку з війною з росією, тема фізкультурно-спортивної та психологічної реабілітації, адаптації і соціалізації учасників війни, членів їх родин  сімей полеглих захисників, актуальна як ніколи. Саме цьому і є призначення згаданого Центру.

Центр фізкультурно-спортивної реабілітації вже працює

– Центр фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни, членів їх сімей та сімей загиблих (померлих) ветеранів війни вже працює. Наша команда, хоч іще і не на повну силу, але вже запустила роботу Центру. Для його повноцінного функціонування потрібний басейн (обов’язково з пристосуваннями для зручності людей із особливими потребами), тренажерний зал і ще один ігровий зали, у яких зможуть займатись і діти, і дорослі, і люди з особливими потребами. Ідея ж створити таки Центр народилась у стінах Клубу і на щастя її підтримала міська влада, – пояснив директор спортивного клубу.

– Що ще потрібно для того, щоб Центр працював повноцінно?

– Окрім басейну,без якого просто ніяк, дуже потрібний ігровий зал для візочників. Нині дуже популярні серед візочників ігрові види спорту. На візках люди грають у волейбол, баскетбол, регбі.  

Проєкт «Герої»

Зі слів Юрія Гончарова, у створенні Центру активу КП МСК «Дніпро» допомагає вже набутий досвід. Клуб має добрі напрацювання і у сенсі роботи із ветеранами, у тому числі і з тими, хто належить до людей із особливими потребами. Ідей функціонування Центру нерозривно зв’язана з розвитком інваспорту у Черкасах. І щодо цього у команди Клубу вже є певний досвід. Наприклад – проєкт «Герої».

– Торік силами Клубу ми організували спортивну та психологічну реабілітацію для ветеранів російсько-української війни. Вони отримали можливість реалізувати себе у інваспорті. Проєкт отримав назву «Герої». Вже рік займаємось фізкультурно-спортивною реабілітацією. Нині це дуже актуальна тема, бо навіть у держбюджеті України на цей рік було закладено близько 1 мільярд гривень на реабілітацію. Щоправда там в основному мова йде про реабілітацію ветеранів після лікування чи операцій. А наш же напрямок –  розвиток у Черкасах фізкультурно-спортивної реабілітації.

Влучно стріляє із лука тримаючи тятиву зубами…

– Це справді так актуально? Аргументуйте.

 – Дуже багато хлопців повернулись з фронту з різними ушкодженнями, наприклад, втратою кінцівки. Протези роблять під одну вагу, тому такому ветерану необхідно постійно займатись фізкультурою чи спортом, щоб тримати одну вагу. За цей рік вже маємо своїх інваспортсменів. Багато з них беруть учать у популярних нині «Іграх нескорених».

– Можете їх назвати?

– Їх чимало. Проте дуже гордимось Вадимом Мазніченком, з яким ми займаємось рік. У нього немає руки і ноги, але він серйозно займається фізкультурою і спортом, бере участь у різних спортивних змаганнях, всеукраїнських і міжнародних. Наш спортивний клуб щиро вдячний президенту федерації стрільби з лука Ігорю Волошину, який організував Вадиму підготовку до «Ігор нескорених» де він виборов нагороду. А ще в Дюсельдорфі дві срібні нагороди виборов Максим Дмитраш. Щиро дякую за їх підготовку Роману Данилюку

– Яким видом спорту займається Вадим?

– Стрільба з лука.

– А як же він тятиву натягує, маючи лише одну руку?

– Уявіть. Зубами. І при цьому влучно стріляє. У Дюсельдорфі виграв у змаганнях зі стрільби з лука.

«Чемпіони по життю»

Окремий напрямок проєкту – це соціальні проєкти, і, особливо дитячі. Але у втіленні таких є своя специфіка.

– Одне з найважчих до виконання завдань – це зацікавити дитину, щоб вона захотіла займатись фізкультурою і спортом.

– Щодо фізкультури для дітей, то й у цій сфері вже маєте певні напрацювання?

– Так. У нас вже майже два роки діє соціальний проєкт  «Чемпіони по життю». Бажання займатись фізкультурою і спортом наші тренери прищеплюють дітям із особливими потребами. Бачили б ви, із яким задоволенням вони займаються.

– А інших дітей як зацікавити?

– Ми знайшли спосіб, як зацікавити дитину Хоч у Черкасах є багато різних спортивних секцій, але не так багато дітей, які виявляють бажання опановувати якийсь один вид спорту. Саме тому ми плануємо створювати групи загально-фізичної підготовки, вихованців яких будуть навчати азам різних видів спорту: футболу, волейболу, боксу, різних одноборств. Впевнений, що аналогічні зацікавлять і дружин ветеранів війни. Адже не даремно він називається Центр фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни, членів їх сімей та сімей загиблих (померлих) ветеранів війни. Адже мова йде про те, щоб на базі цього Центру фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни, членів їх сімей та сімей загиблих (померлих) ветеранів війни почав діяти спортивний хаб для всіх щойно названих категорій людей, навколо якого вони могли б збиратись таким, свого роду соціумом.  

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото з мережі «Фейсбук»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *