Черкаські продавці ялинок скаржаться на поганий попит (репортаж, фото)

«П’ять покупців на день?! – Дурня а не торгівля!», – черкаський продавець ялинок скаржаться на низький попит.

З цього понеділка у Черкасах стартувала торгівля новорічними красунями з відкритого грунту. Рішенням Черкаського міськвиконкому у обласному центрі визначили 43 майданчики для торгівлі лісовими красунями. Ціни на них цьогоріч у рази вищі ніж торік і позаторік.

У цьому переконався журналіст «City News», який досліджуючи тему вивчав ціни на ялинкових базарчиках.

Два роки поспіль автор цих рядків спілкувався із одними й тими ж продавцями хвойних, чиє торгівельне місце завжди було поблизу перехрестя бул.Шевченка і вул.. Небесної сотні, що у самісінькому центрі Черкас.

Однак цьогоріч навіть на четвертий день від старту ялинкової кампанії мої старі знайомі на своїй традиційній локації  так і не з’явились.

Тож довелось спілкуватись із продавцем першої ліпшої торгівельної точки, яка рапиться на шляху.

Око привабила чималенька площадка, вщерть закладена хвойними. Яких деревець тут тільки немає: великі і маленькі, ялинки і сосонки, як зрізані деревця, так і склеєні із хвойних гіллячок і теж і великі і малі.

– Ну по чім ваші красуні? – назвавшись і показавши редакційне посвідчення, вступаю у контакт із продавцем, чоловіком, на вигляд років до сорока, одягненим у дешевий, але теплий одяг та взуття.

– Ціни різні. Починаючи від 200 грн. За такі гроші В можете придбати якусь із он тих сосонок, – сказав чоловік, вказавши на деревця вистотою не більше метра.

– Хочете ялинку, то вони від шістсот гривень, – продавець показав на виставлені поряд. Ялинки висотою метра півтора кожна. – Є он у нас і клеєні із гіллячок ялинки. Вони у різну ціну. Залежно від висоти. А коли хочете високу, то он є двометрові. Але ж там і ціна висока, від 2 тисяч 500 до 3 тисяч 500 гривень, – пояснював продавець.

– І як торгівля? Процвітає?, – не вгаваю з запитаннями.

– Та де там! Торгую ялинками на цьому місці щороку впродовж понад 10 років, мене вся округа знає, бо всі у мене зазвичай купують ялинки, але такого паскудного сезону ще не було. У нормальний сезон ми продавали по 25- 30 деревець на день. Зараз же ледве по 5. Це дурня а не торгівля. Повне лайно… Війна… У людей немає грошей, – втрутився у розмову другий продавець, смаглявий чорноокий чоловік, на вигляд років 45-50 з характерним акцентом уродженця Кавказу.

Проаналізувавши свої ж публікації за 2021 та 2022 роки, виявив, що цьогорічні ціни на лісових красунь виросли у рази. Ще торік сосонку, висотою менше одного метра можна було придбати за 100 гривень. Деревця висотою 2 – 2.20 метрів – за шістсот гривень. Буктик зклеєний із гіллячок – 20 грн. Нині такий же буде коштувати у тричі дорожче.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора

Читати за темою:

Скільки коштують ялинки у Черкасах?

У Черкасах зранку сніг і ялинкові базари. Найвищі сосонки з деокупованої Чернігівщини 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *