Що передбачає прийнята Стратегія розвитку Черкас?

Стратегію розвитку Черкас на період з 2022 до 2032 рр. ухвалила Черкаська міськрада. Її розробники визначили методику стратегії, місію, цінності та пріоритети розвитку Черкас і визначили шлях розвитку обласного міста.

Завершилась епопея створення стратегії розвитку Черкас на період 2022 – 2032 рр. Її своїм голосуванням «за» підтримали 36 обранців.

Над створенням програмного документу тривалий час працювала комісія у складі фахівців департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради, експертів суспільно-аналітичного центру «Інститут Республіка», представників міського депутатського корпусу і громадських активістів.

Головна ідея проєкту – створення Черкас майбутнього – комфортного міста для кожного, хто готовий дбати, любити та розвивати свою Черкаську громаду.

Учасники проєкту доклали чималих зусиль до створення майбутнього образу громади – бачення, місія, цінності, пріоритети. Визначили стратегічні та операційні цілі для досягнення визначеного програмою образу, а також розробили план дій для їх досягнення.

Творці Стратегії проаналізували генеральний план, програми соціально-економічного розвитку та стану їх виконання, соціально-економічний паспорт міста, стратегічні документи регіонального, національного та міжнародного рівня, стратегії українських і зарубіжних міст, провели низку соціологічних досліджень і експертних опитувань та публічні консультації у Черкасах.

На основі аналізу діючого стану розвитку міста та узагальнення уявлень різних цільових груп черкащан, автори Стратегії сформували  Стратегію міста – місію, бачення та цінності.

Стратегічне бачення відображає унікальність міста, яке після впровадження не може бути скопійованим іншими територіями. Розвиток ідентичності та бренду міста допоможе Черкасам стати конкурентоспроможними у майбутньому.

– Черкаси – місто, що приділяє особливу увагу людині, філософія якого базується на розвитку особистості та самореалізації, вільному волевиявленню думки, яке забезпечує високу якість життя мешканців. Черкаси – місто українських традицій та духовності, з конкурентоспроможною економікою, безпечне і комфортне, що базується на науковому та культурному потенціалі, – розкрила місію Черкас,  експерт «Інституту Республіка» Олександра Гліжинська.

Серед цінностей, які мають бути фундаментом майбутніх Черкас, на думку розробників є:

– Екологія. Населення і інфраструктура міста направлена на збереження природи і навколишнього середовища.

– Людина. Життя, здоров’я, честь і гідність людини – найвища соціальна цінність.

– Безпека. Черкаси – безпечне місто, де люди почуваються комфортно і захищено.

– Реалізації потенціалу. Черкаси – оаза для втілення ідей черкащан, які сприяють індивідуальному та загальному добробуту.

– Відповідальність. Черкащани усвідомлюють свою відповідальність за свої вчинки чи бездіяльність.

– Взаємодія. Запорука створення успішного міста – партнерство влади, бізнесу, громади і медіа.

– Толерантність. Черкаси – місто де готові сприймати інші думки, місто, що готове бути інклюзивним та відкритим для різних груп населення.

Стратегією визначено чотири пріоритети. Пріоритет 1: Дніпро – бренд та стиль міста. Основною метою цього напрямку  є створення впізнавального бренду міста та унікальної атмосфери навколо теми води, розвиток культури та туризму, відповідної інфраструктури.

Пріоритет 2: Економічне зростання. Основною метою є створення сприятливих умов для активізації підприємницької діяльності та поліпшення інвестиційного клімату, диверсифікація економіки, акцент на смарт-спеціалізацію, підвищення конкурентоспроможності підприємництва та підвищення його ролі у соціально-економічному розвитку міста, створення умов для інвестування в проєкти, що спрямовані на розвиток, збільшення надходжень до міського бюджету, залучення до спільної роботи всіх зацікавлених секторів економіки, позиціонування міста як надійного партнера та перспективної території для ведення бізнесу. 

Пріоритет 3: Гармонійний розвиток особистості протягом життя. Основне завдання пріоритету є створення середовища для самореалізації і дозвілля, особистісний розвиток людини, розвиток системи освіти у місті, розвиток компетенцій поряд з формуванням сильної, відповідальної громади, командна взаємодія, здатність до вирішення комплексних  завдань, турбота про ближнього, посилення довіри та взаємодії через реалізацію спільних проектів.

Пріоритет 4: Комфортне, ефективне і розумне місто. Має на меті  забезпечувати реалізацію проектів цифрової трансформації міста,  забезпечувати політику  екологічної безпеки та збереження довкілля, ресурсоощадності та енергоефективності, передбачає просторову трансформацію міста у напрямку оновлення територій та формування збалансованого житлового фонду, поліпшення сталої мобільності, розвиток і модернізацію інфраструктури міста, забезпечення високого рівня громадської безпеки міського середовища.

Обговорення документу викликало жваву дискусію серед депутатів Черкаської міськради, що тривала понад дві години. Однак після обговорення переважна більшість обранців підтримала Стратегію, віддавши за неї свої голоси. 

Серед тих, хто підтримав програмний документ розвитку Черкас на найближчі 10 років були і депутати фракції «Європейська солідарність».

– Надважливим під час сесії був розгляд та затвердження Стратегії розвитку міста Черкаси на 2022-2032 роки. Цьому передувала колосальна робота, десятки засідань робочої ради стратегічного комітету (до якої, окрім мене входять депутати від фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура, Сергій Рубан та Сергій Шабатура), довготривалі обговорення усіх нюансів із активістами та громадськістю – усе, щоби підготувати якісну Стратегію розвитку міста. Але, на мою думку до даного варіанту Стратегії є питання.  По-перше, київська агломерація, яка розвивається – є магнітом для черкаської молоді. Це значна втрата трудових ресурсів для міста, тому в стратегічний розвиток повинен закладатись питання збереження цих ресурсів. По-друге, я не зовсім згоден, що ми повинні, основним наріжним каменем ставити гасло «Черкаси – місто води», тому що на рівні держави, якщо не буде прийнята програма по рятуванню річки Дніпро (а ми – містяни, вже знаємо, що в другій половині червня вода в річці зеленіє), про який туризм може бути мова? Це не означає, що стратегію не треба ухвалювати. Сам факт, що цей проект винесли на розгляд міської ради – це вже успіх, як мінімум, цієї каденції! А сама стратегія потребує постійного вдосконалення», – наголосив голова фракції «Європейська солідарність» у Черкаській міській раді Сергій Кудактін.

Свою точку зору також висловила депутат Черкаської міської ради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура:

– Нарешті Черкаси мають Стратегію розвитку, розраховану на десять років. Так, звичайно праві ті, хто каже, що ухвалена радою стратегія має мало конкретики. Звісно не всі можуть погоджуватись з усіма її положеннями. Але ухвалення Стратегії як документу – це крок уперед. Стратегія – це не конкретний план а звід напрямків, і саме від депутатського корпусу і міської громади залежить те, як відбуватиметься процес її втілення. Переконана, що спільно міська рада, влада, громада і бізнес крок за кроком розроблятимуть проєкти, які й будуть наповнювати Стратегію конкретним змістом. Тобто, спільно громада, влада і бізнес мають, взявши за основу положення Стратегії, пропонувати і розробляти проєкти, втілення яких даватиме нові робочі місця, створюватиме нові туристичні і економічні магніти обласного міста і взагалі, поетапно робитиме життя у нашому красивому місті комфортним і безпечним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *